Esztergálás máshogyan

  1. Oldalak
  2. Esztergálás máshogyan
image description

Esztergálás máshogyan

Esztergálás máshogyan

A PrimeTurning™ egy új esztergálási eljárás, amely jelentős változásokat hozhat az esztergálás világában.

​A Sandvikenben található Sandvik Coromant Központ számos tevékenységnek ad otthont, legyen szó tesztelésről, képzésről, találkozókról vagy különféle együttműködésekről. Mostanában mindenki a PrimeTurning™-ről beszél, erről a teljesen új esztergálási eljárásról, amely teljesen átalakíthatja az esztergálás világát. Az új technológiát vadonatúj esztergálási módszerhez alakított CoroTurn® Prime szerszámok és PrimeTurning kódgenerátor alkotja. Az innovációról Ronnie Löf, Adam Johansson és Joe Truong kutató-fejlesztő mérnököket, valamint Håkan Ericksson termékmenedzsert kérdeztük.

 

Milyen problémákra nyújt megoldást?

 

Johansson: Minden megmunkálási stratégiának van előnye és hátránya, ezeket kell egyensúlyba hozni. Az esztergálás terén nagy tapasztalattal rendelkezők tudják, hogy a kis belépési szög nagyobb előtolást tesz lehetővé. Ennek ellenére körülbelül 90 fokos belépési szöget kell beállítani ahhoz, hogy elérjük a sarkot, és elkerüljük a hosszú, csavarodó forgácsot, amely a kis belépési szögeknél jellemző melléktermék. A PrimeTurning ezekre a problémákra nyújt megoldást: kiválóan hozzáférhetővé teszi a sarkot, 25–30 fokos belépési szöggel is használható, forgácskezelése kiváló, a tűréseket jól tartja.

 

 

 

 

 

 

Igazán egyszerűen hangzik! De pontosan miből áll az innovatív megoldás?
Truong: Több olyan ügyféllel dolgoztam, akik a tokmánytól az alkatrész vége felé dolgoztak kis belépési szöggel, de ilyenkor a forgácskezelés mindig problémás volt, az esztergálás irányától függetlenül. Egyszerűen nem lehetett megoldani. Az innováció abban állt, hogy magunk mögött hagytuk a berögződéseket, és így próbáltuk megszüntetni a problémát. Néhány kulcsszó: forgácstörők, élek előkészítése, a forgácsvastagság kezelését lehetővé tévő megmunkálási stratégia, a forgácsolóerők fokozatos csökkentése a munkadarabba lépéskor.


Kiknek készült a PrimeTurning?
Ericksson: A PrimeTurning az esztergálással foglalkozók nagy részénél alkalmas a termelékenység növelésére. Az alkatrészenkénti költséget tekintve legtöbbet a nagy tételben gyártók profitálhatnak belőle, főként akkor, ha az esztergálás eleve problémás terület náluk. Az eljáráshoz a radiális erők miatt stabil alkatrészek és beállítás szükséges. Ez azt jelenti, hogy a keskeny alkatrészek rezgésre hajlamos részeinél hagyományos esztergálást kell alkalmazni. 


Milyen visszajelzések érkeznek az ügyfelektől a PrimeTurning-ről?
Johansson: Több tesztüzemet is végeztünk, és mindenki – beleértve a munkatársakat, partnereket és ügyfeleket – igazán elégedett volt a látottakkal. Cory Koch, a Hartwig Inc. alkalmazástechnikai mérnöke 2016 októberében ismerte meg a PrimeTurning stratégiát és a CoroTurn Prime szerszámokat egy amerikai szakmai találkozón. Őt idézem: „Ezek a szerszámok teljesen átalakítják majd az alkatrészek előállítási folyamatát, jobb szerszáméltartamot tesznek lehetővé jóval kedvezőbb anyagleválasztási sebesség mellett, és a szigorú tűrésekről is gondoskodnak. Személyes tapasztalatom szerint ezek a jellemzők korábban nem valósultak meg egyszerre, de megfelelő szerszámokkal ez már lehetséges. Olyan sokoldalú szerszámokról van szó, hogy egyelőre fel sem tudnám sorolni, mi mindenre lehetünk képesek a segítség

PrimeTurning és CoroTurn Prime
A Sandvik Coromant forradalmi megoldással áll elő az esztergálás terén, amely új esztergálási eljárásból, szoftverből és új szerszámokból áll. 
- Az új eljárás a PrimeTurning, amely soha nem látott termelékenységet, pontos tűréseket és kiváló forgácskezelést biztosít.
- A PrimeTurning™ CoroTurn Prime szerszámokkal használható. Elsőként két új sorozat jelenik meg, 9 nem ISO lapkával ISO P, S és M anyagokhoz, valamint 52 befogóval (pl. Coromant Capto®, CoroTurn® QS) és szárakkal. 
- A PrimeTurning kódgenerátorral a megmunkálási kód azonnal a programozó rendelkezésére áll.